Niedostępny
Malus domestica Melrose Jabłoń Melrose odmiana amerykańska.
Drzewo rośnie silnie, tworząc średnio zagęszczone, wzniosłe,
szerokorozłożyste, kuliste korony.
W okres owocowania wchodzi średnio późno w 4-5 roku po posadzeniu,
owocuje corocznie i umiarkowanie obficie.
Owoc średniej wielkości, kulisty lub kulistostożkowaty, wyraźnie żebrowany.
Skórka dość gruba, gładka, lekko błyszcząca, zielonożółta,
pokryta niemal w całości ciemnoczerwonym, rozmytym rumieńcem,
z delikatnie zaznaczonymi prążkami.
Miąższ kremowobiały z zielonkawym odcieniem, kruchy, soczysty,
dość ścisły, kwaskowatosłodki, delikatnie aromatyczny, smaczny.
Gniazdo nasienne średniej wielkości.
Dojrzałość zbiorcza od początku do połowy października
Dojrzałość konsumpcyjna od listopada;
Wrażliwość na mróz średnia.
Wrażliwość na choroby parch średnia, mączniak duża,
choroby kory i drewna - średnia, zaraza ogniowa - średnia;
Przydatność odmiany produkcyjna - deserowa.